sunnuntai 11. joulukuuta 2011

Rakennekynnet ja allergia

Ajattelin kirjoitella hieman tuosta myös minua kiusanneesta aiheesta, eli allergiasta koskien rakennekynsiä ihan vain puhtaasti varoituksen sanana ja kun siitä ei hirveästi ole missään selvästi kirjoitettu (en ole ainakaan itse onnistunut löytämään). Teksti on pitkä, mutta suosittelen laiskimpiakin lukijoita lukemaan tekstin kokonaan.

Itsellänihän muutaman kerran ehti allerginen reaktio puhjeta syyskesästä, kunnes tajusin sen johtuvan geelistä. Ensimmäisen kerran oireiden ilmaannuttua marssin lääkärin pakeille. Oireet olivat jo paranemassa hyvin, joten lääkäri ei päässyt näkemään käsiäni siinä oikeasti pahassa jamassa. Lääkärille siinä jutustelin että voisikohan johtua voimakkaista pesuaineista (olin nimittäin siinä juuri oikein reilusti läträillyt eri pesuaineilla ilman hanskoja) sekä siitä mahdollisuudesta että reaktio johtuisi rakennekynsistäni. Lääkäri ei uskonut alkuunkaan että voisi kynsistäni johtua, ja määräsi minulle voidetta josta ei ollut kuitenkaan minkään sortin apua.

Olin siinä välissä poistanut geelit kokonaan, ja ennen Tukholman reissua ajattelin tehdä uudet. Matkan aikana oireet ilmaantuivat taas. Hain allergialääkettä ja läträsin jos minkämoista mömmöä käsiini. Helpotti... mutta... palattuani Suomeen, se alkoi uudelleen. Tätä ehti toistua varmaan 5 kertaa. Tulin siihen tulokseen, että reaktion täytyy johtua kynsistäni.

Epäilyni vahvisti se, kun avasin geelipurkkeja vain tarkistaakseni geelien määrät ja allerginen reaktio taas nosti päätään kun sain iholleni kovettumatonta geeliä. Sen jälkeen kun geelien käytön lopetin, ei noita hirvittäviä oireita ole enää tullut.

Oireisiin näytti kuitenkin tepsivän kortisonivoide sekä Benadryl -allergialääke (saa ilman reseptiä).

Kyse lienee nyt siis allergiasta akrylaateille, joita löytyy sekä geeleistä että akryylikynsituotteista (akryyli- ja geelikynsien erohan on tekotavoissa). Akrylaattiallergiasta on näyttänyt jo jonkun verran olevankin juttua, eli olen vain yksi muiden joukossa joka näitä allergisia reaktioita on saanut. Ilmeisesti oireen aiheuttajana on vielä nimenomaan tuo kovettamaton aine (muutoin toisenlaisia allerigiaoireita voi käsittääkseni tulla myös akryylihöyryjen tai viilatessa tulevan akryylipölyn hengittelystä). CND:n Brisa -geeleissä, joita olen harkinnut hankkivani, ei ole akrylaatteja (metakrylaatteja sen sijaan joten voi hyvinkin olla että nekään eivät ole oireettomat).


Allergian oireet 

Olin alunperin sitä mieltä, että en aio jakaa näitä hirvittäviä kuvia tänne blogiin, mutta asiaa hieman pähkäiltyäni ja ystäväni kannustamana nyt sen teen, jotta voitte saada käsityksen siitä mitä allergia akrylaateille voi aiheuttaa. Rakennekynnet ovat kauniita ja vielä minäkin niitä hinkuan, mutta jos allerginen reaktio nostaa päätään, se ei ole leikin asia. Se vie kutinalla ja säryllään yöunet sekä sormet niin kipeiksi ettei niitä voi normaalisti käyttää. Sen myötä myös bakteerit hyökkäävät helpommin avoimien "haavojen" kautta ja ihoonkin se jättää jälkensä. Ja on sanottu, että "iho on kuin norsu: se ei ikinä unohda"... Toisinsanoen, kun allergian saat, se nostaa päätään aina kun altistut aiheuttajalle uudestaan.

Itselläni oireet alkoivat geelikynsien teon jälkeen muutaman tunnin päästä kutinalla, joka paheni niin, että se vei totaalisesti yöunet. Pikkuhiljaa kutina muuttui pieniksi rakoiksi ja kiristykseksi ja turvotukseksi. Pieniä rakkoja tuli kynsien ympärille sormien päälipuolelle. Kynnen aluset turpoavat keräten nestettä ja sormenpäiden iho menee ihan hötöksi ja rikkoontuu helposti. Paranemisvaiheessa iho alkaa kuivaa ja halkeilla.

Kuvat on hirveitä, ja kuten huomaatte, ne on otettu "eri kynsien" aikana eri vaiheista. Klikatkaa isommiksi jos uskallatte.

Tässä kutinan jälkeen tullut turvotus, nesteenkertyminen ja pieniä rakkoja.Ensimmäisen kerran oireet, rakennekynsi poistettu.

Paranemisvaiheessa kun iho alkaa kuivaa. Turvotus ja neste on hävinnyt.
Kipeää kun sormenpäät halkeilee!


Tämän postauksen pointtina ei ole säikytellä ketään tai saada ketään lopettamaan rakennekynsien käyttöä. Pointtina on se, että tiedätte mitä akryylaatit voivat aiheuttaa, ja että muistatte huolehtia rakennekynsiä tehdessänne, että iholle ei pääse kovettumatonta ainetta (oli kyse sitten akryyli- tai geelikynsistä). Käyttäkää asianmukaisia suojahanskoja kun teette toiselle rakennekynsiä tai itsellenne toista kättä. Pitäkää taukoa rakennekynsistä välillä, ja kun uusitte kynsiänne, tehkää todellakin mieluiten se huolto ilman että aina uusitte geelit kokonaan.

EDIT 13.12: Tuli tuossa mieleen että kannattaa huolehtia myös UV-uunin toiminnasta, eli lamppujen vaihdosta uusiin aika ajoin, sekä riittävistä geelin kovetusajoista. Jollei tehot/aika riitä, voi geeli jäädä kovettumatta kunnolla (tämä vaikuttaa myös kynsien kestävyyteen).

P.S.
Aion tilata CND:n Brisa -geelit vuoden alkupuolella ja testata aiheuttavatko ne oireita. Joten taatusti geelikynsiä on vielä tulossa ja tuonkin merkin testiä.

48 kommenttia:

Mirja kirjoitti...

Loistava aihe ja eikä lainkaan turhasta. Mä oonkin ollu jos sun varoitteluiden takia tosi varovainen kun geelaan kynsiä, miksipä ottaa turhaan ylimääräisiä riskejä :)

Anonyymi kirjoitti...

Tosi hyvä postaus! Ite en ole perehtynyt geelikynsien maailman, mutta uskon, että tämä on hyvä niille, jotka geeli-/ akryylikynsiä tekee. :)

Laura kirjoitti...

Hyvä kun kirjoitit tästä! Itse käytän nykyään aina hanskoja äidille kynsiä väkertäessäni kun kuulin, mitä kovettumaton geeli voi aiheuttaa.. Näistä vaikutuksista saisi puhua vieläkin enemmän..
Toivottavasti löydät geelin, joka ei aiheuta noin ilkeitä reaktioita! :)

bonnie kirjoitti...

Kiiitos tästä miljoonasti!
Olen itse allergisoitunut hiusvärien PPD:lle ja halunnut siitä kertoa kaiken tietämäni blogissani, koska näistä allergioista on niin vähän tietoa missään. On tosi tärkeää, että ihmiset osaavat olla varuillaan, ja hoksaavat, mistä reaktiot johtuvat :O
Itse en tästä allergiasta tiennyt juuri mitään ennen tätä postausta, vaikka teenkin geelejä itselleni ja muillekin. Joten kiitos!

Tytti kirjoitti...

Olipa hyvä ja aiheellinen postaus! Minäkin sain paljon lisää tietoa tästä allergiasta, jota en oikeastaan ole aikaisemmin edes ajatellut. Tämä kyllä minut herätti ja aion olla myöskin tarkkana noiden geelien kanssa jatkossa. Niin silloin, kun teen itselleni, kuin myöskin silloin, kun väkertelen kynsiä toisille. Kiitos tästä mielettömästi!

Liisa kirjoitti...

Hei kiitostästä! Mä oon saanu kanssa ihan saman laista allergiaa geelestäni! alussa sitä ei tullut, muttan. kuukausi sitten alkoiD: kutina on tosiaan sietämätön .___. Mulla on geelit ostettu joskus Lidlistä joten se merkki ei ole varmaan parhaimmistoa. Nyt aattelin tilata cesarssista uudet geelit! Ettö nyt ne ois ihan kunnon aineita! Hyvä että nyt tietää sitten kunnolla mistä ne johtuvat! Kiitos! Täytyy olla varovainen!

Liisa kirjoitti...

Nii ja se mun piti viel kysyä et minkä merkkist geelii oot käyttän ku on tullu allergiaa?

Maryah kirjoitti...

Hyvä että postauksesta on ollut hyötyä! :)

Liisa:
Rose Nailsia oli nuo viimeisimmät, mutta enpä usko että on mitenkään merkkikohtaista, tuota akrylaattia kun löytyy noista geeleistä ja akryylituottesta jokatapauksessa. CND Brisa on tällä hetkellä ainoa geeli jonka tiedän että siinä ei ole akrylaatteja (kuten em. mainittu, metakrylaatteja kuitenkin).

Myin nuo aiemmin käyttämäni geelit blogituttavalleni, joka on käyttänyt niitä vailla mitään allergisia reaktioita. Eli kyse on siis tuosta akrylaatille allergisoitumisesta. Hirveän hyvät ja laadukkaat geelit nuo Rose Nailsit muuten oli, harmittaa oikein ettei pysty käyttämään.

Noita akryylittomia CND:n Brisa geelejä ei käsittääkseni saa suomesta ellei ole CND:n koulutusta, mutta ainakin Ebayn kautta jenkeistä niitä saa tilattua.

Anonyymi kirjoitti...

hyvä maryah, että uskalsit postata aiheesta. :) im proud. ;) <3

BabyJane kirjoitti...

Linkkailin tämän omaan blogiini, toivottavasti ei haittaa :)

Maryah kirjoitti...

BabyJane:
Ei tietenkään haittaa, hyvä vaan että ihmiset ovat tietoisia tällaisista jutuista... :)

Yue kirjoitti...

Voi voi, kun näyttää kivuliaalta. Itse olen joskus harkinnut geelikynsien tekemistä, mutta nyt rupesi mietityttämään, että uskaltaisikohan sitä kokeilla, kun on muutenkin niin herkkä iho ja muitakin allergioita. Entäs sinä, onko sinulla muita allergioita?

Maryah kirjoitti...

Kissa:
Ei sitten niin minkäänlaista allergiaa muuta kuin täyslaktoosiset tuotteet eivät sovi. Joskus on kasvoihin tullut silmien ympärille hirmuiset turvotukset (ennen rakennekynsiä), eikä oikein muuta syytä löytynyt kuin joku ruoka tai ruoan lisäaine. Mutta siis en ole sen kummemmin millekään allerginen. Pitäisi varmaan koputtaa puuta, vielä sitä ehtii vaikka minkälaiset allergiat puhjeta. :D

lottis kirjoitti...

auts! toi näyttää tosi pahalta. Mä opiskelen parturi-kampaajaks ja mulla on vasemmassa peukalossa ollu kohta vuoden sellasta pientä näppyä ja ihottumaa,joka välillä katoo kokonaan. Nyt se taas palas, eli jotain allergiaa mulla kanssa on.. :(

Hannele Eronen kirjoitti...

Kauheita kuvia :O Ja harmillinen juttu, mutta hyvä postaus!
Olin just eilen geelikurssilla, jossa vinkattiin, että kannattaa käyttää puuvillahanskoja, joista on leikattu sormenpäät auki, niin estää geelien leviämisen muualle käsiin. Parin päivän sisään kirjottelen aiheesta myös blogissani...

Eerika kirjoitti...

Hui, itsellä on nyt akryylikynnet ollut taukojen kera noin kaks vuotta. Tiesin kyllä tuosta allergiasta, mutta en siitä minkä näköset sormenpäät todella sit on! Kauanko sulla on ollu geelit? Ja ootko pitäny väliä omien kynsien kans? Ja teetkös sä työkses vai huvikses noita muillekkin?

Kun käsittääkseni mitä pitempi altistuminen on, niin sitä herkemmin sitten voi tuo allergia tulla. Eli pitäsköhän itekki jo alkaa pitää kunnon taukoja kynsissä. Harmi kun omat kynnet on ihan hirvittävässä kunnossa. Ja millään värkeillä ne ei edes paksune..

Thera kirjoitti...

Kiitos postauksesta, olen nyt sivutoimisesti tehnyt kynsiä syksyn ajan ja tietysti myös itselle. Jos ei haittaa niin linkitän tämän myös omaan blogiini asiakkaille tiedoksi että osaavat ottaa tosissaan myös riskit! Kiitos kovasti!

Maryah kirjoitti...

lottis: Voi harmi, tuollainen tosi sääli. :( Mm.serkkuni joutui lopettamaan parturikampaajan hommat kun ei kestänyt enää aineita..

hannele: Tuo on varmasti hyvä keino. Hirveän helposti geelejä kuitenkin pääsee kynsienympärysiholle, joten sen kanssa saa olla tarkkana... Ja kun purkkeja aukoo, jos vähänkään on geeli päässyt leviämään, voi sitä päästä sormille. Lisäksi vielä kun tahmaa pyyhitään kynsistä ja siveltimissä, myös siinä pääsee geeliä helposti iholle jollei suojahansikkaita ole käytössä.

eerika: Geelejä olen tehnyt vajaa 2 vuotta. Välillä oli kevyttä taukoa kynsissä, mutta pääsääntöisesti geelit oli kuitenkin koko ajan.. Yleensä tippien kanssa, jokusen kerran pelkillä geeleillä. En tee geelauksia työkseni, tuttaville satunnaisesti tuli tehtyä. Nyt en siis tee geelejä ollenkaan, mutta CND Brisa geelit tosiaan aion hankkia ja kokeilla niitä.
Sehän tuossa juuri on, että geelit vahvistaa omaa kynttä mukavasti, omat kynteni ovat luonnostaan todella ohue ja geeli on kuin pelastus kynsille (jossei siis allergisoidu:D).

Thera: Tottahan toki! :)

Anonyymi kirjoitti...

Kovin tutun näköisiä kuvia, itsellä sama homma ja Euro-Line geelit on sopinu mulle...

Maryah kirjoitti...

Anonyymi: Harmillista että olet joutunut käymään läpi tuota samaa... ilkeä homma kyllä. :( Mutta ihan tuhannesti kiitoksia vinkistä!!!!! :)

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos tästä! Itselläni on nyt pari kertaa tullut täsmälleen nämä oireet, mutta olen syyttänyt UV-valoa ja jotain vikaa kynnessä

Anonyymi kirjoitti...

Hyvä postaus. Tiesithän, että akrylaatteja on myös erilaisissa hiustuotteissa (hiuslakat, hiuspuuterit, hiusvahat ym.). Kauneusala on kemikaalien maailma ja me tällä alalla työskentelevät altistumme helpommin kuin asiaakkaat jotka käyvät n.1 kerran kuussa. Mielestäni on tärkeää kertoa asiakkaalle, että tuotteet sisältävät akrylaatteja ym.kemikaaleja ja että pitää ottaa heti yhteyttä jos mitään ilmenee. Allergioitahan ei voi ennustaa, mutta allergisoitumisen riskistä on hyvä olla tietoinen.
Itselläni kynnet ollut kolmisen vuotta putkeen (geelit tai akryylit eri merkeillä) eikä mitään ongelmia ole koskaan ollut. Kynsiä olen tehnyt puolisentoista vuotta ja suojadun kyllä hanskoin ja hengitysuojaimin aina.

Maryah kirjoitti...

Anonyymi1:
Kiitos kommentistasi. Hyvä jos tästä oli sinulle apua ja löytyi syy ongelmaasi! Ikävää kuitenkin että olet allergisoitunut! :(

Anonyymi2:
Kiitos sinullekin erittäin paljon kommentistasi. En tullut tuota ajatelleeksi aiemmin, mutta purkkeja kurkittuani niinhän se on; löytyy akryylaatteja niin lakoistani kuin suoristusvoiteesta. Lakka ei ole mitään oireita aiheuttanut, mutta tämä voi johtua siitä että käytän yleensäkin muotoilutuotteita erittäin vähän ja lakka ei välttämättä suoraan päänahkaan edes mene. Onneksi osa tuotteista kuitenkin näytti olevan akrylaatittomia joten voin ainakin niitä hyvällä mielellä käyttää.

Tämä on kyllä herättänyt ihan eri tavalla miettimään kaikkia kemikaaleja joita itseemme puskemme.

Todella tärkeä asia ja tämän pitäisikin tulla paremmin tietoisuuteen.

Hieno juttu että sinun kohdallasi ei ole allergisoitumista käynyt! Suojaaminen on kyllä kaiken a ja o.

Nanni D. kirjoitti...

Jännä juttu, mulla oli saman tapaista oiretta kesän aikana käsissä. Tosin se levisi joka puolelle käsiä, vesikelloina. Suurin vesikello oli tuossa etusormen juuressa, halkaisijaltaan toista senttiä. Ihotautilääkäriltä sain reseptin vahvimpaan kortisonivoiteeseen ja diagnoosiksi pompholyx -nimisen taudin. Tosin, mulla ei ole koskaan ollut geelikynsiä, enkä pahemmin käytä hiustuotteita tms. Mutta voihan noita allergisia reaktioita tulla vaikka mistä nykyään. Mulla kun on jo ruoka-aineallergoita aikamoinen lista...

Maryah kirjoitti...

Nanni D.
Voi ilkee että säkin olet saanut riesaksesi tuollaista. Kortisonivoide taisi siis tepsiä??

Samannäköistä oma oireilu googlettelun perusteella pahimmilta kohdilta (sormenpäät) (olen tuohon tainnut joskus aiemminkin törmätä), mutta mulla tuo on ihan selkeästi yhteydessä geeleihin.

Jep, allergioita löytyy niin moneen lähtöön ja tuntuu että ne vaan lisääntyy kokoajan (yleisesti). Ei sikäli ihmekään kun ruoat on täynnä lisäaineita, tekstiilit käsittelyaineita ja kosmetiikka täynnä kaikenmaailman myrkkyjä. Stressi voi varmasti olla muuten kanssa yksi tekijä voi vaikuttaa siihen että jokin sairaus tms. puhkeaa.

Kiva kun kävit kommentoimassa :)

Anonyymi kirjoitti...

hei!
mulla ilmeni tuota ihan samaa ongelmaa, kun tein itselleni rakennekynsiä. ihan hirveää! olen harrastelija, enkä geelien eroista tms paljoa tiedä, mutta ainakin minulla tuo reaktio tuntui johtuvan tippiliimoista, pelkästä geelauksesta ei nimittäin ole tullut mitään oireita. oletko kokeillut? kynsiongelmien jälkeen otin ripsipidennykset ja siitä sain silmäluomeni punaisiksi, turvonneiksi ja kutiseviksi, minkä arvelin myös johtuvan käytetystä liimasta. vaikka ihan eri tarkoituksiin ovatkin, niin kauneudenhoidossa käytettävissä liimoissa on varmasti jokin sama ainesosa, jota en siedä.

Maryah kirjoitti...

Hei Anonyymi!

Itselläni tuo oireilu alkoi ensimmäistä kertaa pelkkien geelauksien aikana, enkä ole huomannut että liima tuota aiheuttaisi. Lisäksi sain allergisia reaktioita jo siitä kun availin geelipurkkeja joista sain hieman geeliä sormiini (siis todella vähäisesti mutta reagoi silti).

Nyt tilasin MiMaxilta kuiturakennekynsitarvikkeet, kokeilin pariin kynteen eikä minkään sortin allergista reaktiota. :) Sopii sekä luonnonkynnen vahvistamiseen että tippien kanssa.

Ripsipidennysliimoissa on akrylaatteja kanssa, tästä on kirjoiteltu jonkun verran netissä... Itse haluaisin ripsienpidennykset kesälle, mutta en uskalla ottaa juuri tuon allergisoinnin takia... Täytyisi katsastella löytyykö sellaista liimaa ripsientekijöiltä joka itselleni sopisi, noita perusliimoja kun en uskalla lähteä kokeilemaan.. silmien kanssa ei ole leikkimistä (etenkin kun on asiakaspalvelutyössä :D).

Kiitoksia kommentistasi! :)

Sonia kirjoitti...

Hui kauhea. Toi ois ihan kamalaa jos allergisoituisi akryylille. Mulla on ollut rakennekynnet 6 vuotta ja on aika mahdotonta kuvitella elämää ilman. Onneksi mä en ole allerginen millekään, koputan sitä puuta...

Oli ensimmäinen kerta kun mä kuulin, että akryylin kanssa voi käydä noin. Oli se sitten yliherkkyys tai allergia, aika ikävä juttu. :(

Maryah kirjoitti...

Sonia:
Hyvä ettei sinulla ole allergisoinut. :) Mutta kannattaa kaikesta huolimatta tiedostaa tämmöinenkin riski.

Itsellekin oli ihan uusi juttu tämä, kunnes sitten kun aloin asiaa selvittelemään, alkoi netin syövereistä löytyä enemmänkin moisesta kärsiviä. Samaten myös ripsienpidennysliimat voivat aiheuttaa vastaavaa allergiaa koska noissa liimoissa on akrylaatteja.

Kiitos kommentistasi! :)

marily kirjoitti...

Kiva kun oot tehny tästä postauksen! Tein itelleni ja parille kaverille rakennekynnet ennen vanhojen tansseja, ja ihmettelin ku naama oli yhtäkkiä aivan täynnä pieniä näppylöitä. En osannu yhdistää sitä rakennekynsiin, ennen ku tein pari viikkoa sitten taas kynnet, ja näppylät palas mutta tällä kertaa myös sain noi rakkulat. Nyt tekee kipeetä jo pelkästään kirjottaa koneella! Ei olis tullut mieleenkään, että allergia vois johtua niistä kynsistä. Kiitos postauksesta! :)

Marja kirjoitti...

Sain samanlaisia oireita en noin pahoja,mutta minulla ei ollut kynsiä ollenkaan.
Olin poistanut ne muutama päivä aiemmin kun se puhkes.

http://lakkaaddikti.blogspot.com

Maryah kirjoitti...

marily:
Hyvä että aiheesta kirjoittelusta on ollut apua! Kokeile toki ihmeessä kuitutekniikkaa, josko se olisi sinullekin sopiva ja allergiaa aiheuttamaton. :)

Marja:
Aika jännä juttu... toki miksei tuo voikin oireilla jälkijunassa..
Tarkkailehan oireita ja niiden ilmaantumista ja kokeile ihmeessä kuitutekniikkaa jos geelit allergisoivat.

Marja kirjoitti...

Joo oireet tuli jälkijunassa tein viime torstai yönä kynnet ja lauantai aamuna oli pakko poistaa ja nyt nää on pahemman näköiset kun sulla. Mulla mätii toisen peukalon kynsinauha ja pikkurillin. Ilman tätä sun postausta en varmaan oli osannut yhdistää kutinakin loppu heti kun sain geelit pois. :) tilasin lasikuitu tarvikkeet ja katselen tota akrylaatitonta geeliä mistä mainitsit jos löytyisi. Noi mun käyttämät geelit oli kans Rose nails...

Anonyymi kirjoitti...

Erittäin mielenkiintoinen postaus!Kiitos kun jaoit kokemuksesi!

Virve kirjoitti...

Hei Saanko liittää tämän blokisi tiedon , minun ryhmääni ? Tässä on niin hienosti tehty ja kerrottu , tärkeästä asiasta ,kun allergia. Ryhmän jäsenet olisi hirmu kiitollisia ,jos saavat jakaa tietosi ja luoda keskustelua tästä aiheesta :) Ryhm' on Rakennekynsi/galleria/tarvikekirppis Facebookis. :)

Virve kirjoitti...

Hei Saanko liittää tämän blokisi tiedon , minun ryhmääni ? Tässä on niin hienosti tehty ja kerrottu , tärkeästä asiasta ,kun allergia. Ryhmän jäsenet olisi hirmu kiitollisia ,jos saavat jakaa tietosi ja luoda keskustelua tästä aiheesta :) Ryhm' on Rakennekynsi/galleria/tarvikekirppis Facebookis. :)

Maryah kirjoitti...

Hei Virve!
Tottahan toki saat! Pahoittelut että vastaus on kestänyt.

Jenny kirjoitti...

Hui! :o tässä itsekin kynsistä haaveilen kun omani ovat hyvin heikot ja pehmeät. Pistää kyllä tämä postaus harkitsemaan. Ripsiliimasta (pidennyksiin käytettävästä tai irtoripsiliimasta) ei ole kyllä oireita tullut, mutta sellaisiahan allergiat on, ettei niistä tiedä koska puhkeaa.

Anonyymi kirjoitti...

Moi, harmi kun löysin kirjoituksenne vasta nyt, sillä oman ammattini puolesta olen "selvitellyt" akrylaattiallergiaa.
Tärkeätä olisi selvittää ihotesteillä onko kyseessä akryyliallergia, toinen mahdollinen kosketusallergia on formaldehydiallergia, jota muodostuu
akrylaatin kovettumisreaktiossa.
Se voidaan myös testata ihokokein.
Kyseistä kemikaaleja on useissa ihonhoitotuotteissa sekä kotona käytettävissä pesuaineissa.

Iiduska kirjoitti...

Moi! Olethan huomannut että myös kynsilakoissa on akrylaatteja? Mun 25/41 lakassa oli. Allergisoiduin akrylaateille ja selvis ohimon ohittumatkin samalla, hiuslakka syypäänä. Nded:in geeleissä ei ole akrylaatteja. Pysy minulla ainakin hyvin ja edullista tavaraa. www.nded.fi

Anonyymi kirjoitti...

Tärkeä postaus! Itse kynsien tekijänä oon toistaiseksi huomannut lähinnä viilauspölyn ja desinfiointiaineiden kuivattavan vaikutuksen. (Sormuksia ei voi käyttää työskennellessä, niiden alle jää mukavasti muhimaan kaikki)

Mutta sen verran vielä merkeistä... (En halua mainostaa tai mainita merkkejä, koska hyviä on vaikka kuinka monta) Laadukkaimmat merkit sisältävät huomattavasti vähemmän allergisoivia aineita, joten niille ei herkisty ihan niin helposti (toki se on mahdollista). Tosin, kun on jo allergisoitunut, niin pienikin altistus riittää, ja vahinko on jo tapahtunut =(
Kehottaisinkin suhtautumaan varauksella marketeissa myytäviin geeleihin juuri näiden kemikaalierojen vuoksi. Uunit ja tipit voi olla ihan jees, mut liimat ja geelit vähän pelottaa... En uskaltaisi käyttää itsellä.

Maryah kirjoitti...

Janey May: Toivottavasti et ikinä allergisoidukaan! :) Harkinta kannattaa, onko sitten sen väärti... Itsellä tosiaan lasikuidut ja silkkikuidut eivät ole aiheuttaneet allergisia reaktioita vaikka geelit sen tekivätkin.

Anonyymi:
Tosiaan pelkkä kovettumaton geelikin ihan olemattomana määränä loppupeleistä sai jo aikaiseksi reaktion. Huh kun tekee pahaa edes muistella.
Aika myrkkyjä kyllä löytyy meidän joka päivä käyttämistämme tuotteista :(

Iiduska: Tuntuu että noita akrylaatteja on niin monessa kosmetiikkatuotteessa... :(

Anonyymi:
Varmasti olet oikeassa.
Itsellä on vielä tarkoitus käydä testauttamassa Brisa-geeli kun saan aikaiseksi, ammattilaismerkki jossa vielä elää pieni toivon kipinä. :) Toki veikkaanpa että sieltä se allergiakaveri taas nostaa päätään eikä tämä tietenkään noi muuten tule katoamaan mihinkään; kuten sanoit, vahinko on jo tapahtunut.

Maria kirjoitti...

Moi! Kiitoksia kirjoituksesta. Blogisi ansiosta osasin itsekin ruveta epäilemään geeliallergiaa. Sinun innoittamana, kirjoitin myös omaan blogiini tarinani:
http://dazzling-glow.blogspot.fi/

Maryah kirjoitti...

Kiitos Maria kommentistasi..kävinkin katsastelemassa ja kommentoimassa. Hyvä juttu että myös sinä olet aiheesta kirjoittanut!

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos hienosta postauksesta! kuvat ovat iso plussa, niiden perusteella osasin kartoittaa omienkin nakkisormieni allergian aiheuttajat. Minulla oli 5 vuotta geeli- ja akryylikynnet täysin oireettomina, mutta tänä kesänä siirryin tekemään geelilakkauksia itse. Parit ensimmäiset lakkaukset sujuivat ongelmitta kunnes 1,5viikkoa sitten iski tämä kamala allergia joka ei meinaa rauhottua sitten millään.
Oletko itse kokeillut geelilakkoja? testasin kahdella eri merkillä tässä viikon sisällä ja molemmat aiheuttivat hurjat allergiareaktiot, pelkään ettei tulevaisuudessa voi enää palata akryylikynsiinkään... :/

Nondy kirjoitti...

Tosi hyödyllinen postaus, kiitos! Itse käyttäny 2,5 vuotta geeli- ja akryylikynsiä ammattilaisen tekemänä eikä mitään ongelmaa/allergioita. Kesäkuun alusta tehnyt nyt itse kynsiä ja käyttänyt hieman eri merkkejä kun mitä mulla aiemmin käytetty ja oon huomannut, että muutamiin sormiin alkanut tulla ylimääräisiä juonteita ja ryppyjä (vasta 23-vuotiaana tuskin kyse vanhenemisesta ;)) ja iho ollut kuiva sekä kynsinauhan ympäriltä että sormen sisäpuolelta sormen yläosasta. Pitää kokeilla iteki noita CND:n geelejä ja olla varovainen levittäessä geeliä. Kiitos vinkeistä ja tsemppiä! :)

Maryah kirjoitti...

Anonyymi:
Geelilakkoja en ole kokeillut, hieman jäänyt kaivelemaan että josko nekin allergisoivat.
Kokeilehan muuten vaikka toista geelimerkkiä olisiko eroa, jotkut ovat voineet käyttää eri merkkejä ongelmitta.

Nondy: Voihan tuo toki olla geeleistä, toisaalta myös muista käytettävistä aineista. Öljyistä ja rasvailuista voi varmasti olla hyötyä :)

Kiitos kommenteista!

JH kirjoitti...

Hei, löysin nyt sun blogiin kun googlettelin eri allergiaoireita geelikynsiä tehtäessä. Mulla on atooppinen iho ja sormet menee etenkin talvella herkästi vesikelloille. Nyt olen alkanut huomaamaan että ne menee aina kun teen geelikynsiä. Kuulosti niin tutulta tuo että "yöllä ei saa nukuttua kun kutittaa niin sormia". Jep, eilen tein kynnet ja viime yönä piti herätä laittamaan kortisonia käsiin. Onneksi mulla on sitä reseptillä eli tehokasta kortisonia jo olemassa. Apteekista saatava ei riitä. Laittamasi kuvat näyttää samalta kun mun sormet...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...